img img img img

Reimpadurire

Acte prin actiunea de impadurire
Actiunea de reimpadurire acompaniaza proiecte de reimpadurire in Franta si in intreaga lume propunand particularilor si intreprinderior plantarea copacilor in linie. Proiectele reimpaduririi permit dezvoltarea economiei locale, restaurarea mediului si dezvoltarea biodiversitatii. Partenerii Actiunii de Reimpadurire sunt intreprinderile ca Thirard si persoanele fizice care doresc sa actioneze in folosul padurii, dezvoltarii sociale si biodiversitatii concrete, masurabile si verificabile.
 
Actiunea de reimpadurire este o initiativa a companiilor din 5 continente. Copacii plantati prin Actiunea de Reimpadurire sunt compatibile cu Programul "Sa plantam pentru Planeta", al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM).

 
Pe parcela Thirard : 3 220 copaci plantati
1. Cei 3 220 copaci  vor inregistra 139 200 kg de CO2 in 30 ani, vor insuma 928 000 km parcursi cu masina.
2. Copacii plantati permit protejarea a 4 640 copaci de la defrisare.
3.  Florile copacilor sunt folosite la producerea mierii si aduc venituri suplimentare satenilor.
4. Biodiversitatea este ameliorata cu 9. 976 hectare in jurul satelor.
5. Satele sunt impodobite de copaci ornamentali.
6. Gruparile comunitare sunt favorizate datorita copacilor plantati in sate.
7. Comertul cu pomii frunctiferi aduc ve nituri suplimentare satenilor de 13 750 euro.
8. Fructele produse de arbori participa la imbunatatirea alimentatiei familiilor fermierilor locali.
9. Cultivarea arborilor este fara pesticid. Solul ramane astfel fertil mult timp.
10.Produsele obtinute din copaci au utilizare medicinala, artisanala si cosmetica.
11. Copacii permit reintoarcerea anumitor specii vegetale disparute.
12.Copacii plantati diminueaza degradarea copacilor mai batrani.
13. Plantarea copacilor in apropierea satelor permit reducerea distantelor cu 1-5 km parcursi pe zi de femei.
14. Campurile de tufisuri permit.

 
TOP 10 MOTIVE DE A PLANTA COPACI DINTR-O PRIVIRE
In cadrul parteneriatului nostru cu Actiunea Rempaduririi, si pentru a impartasi cu voi angajamentele fata de mediu, iata un document despre beneficiile replantarii si reimpaduririi.
 
1. Dezvaluirea unei paduri false : padurea franceza a crescut incepand cu 2003.
2. Indiguirea considerabila a unui deficit de plantatii : plantarile anuale de copaci au scazut cu 50% fata de anul 1990.
3.  Adaptarea la efectele climatice : o data cu cresterea temperaturilor, unele specii de arbori s-au uscat.
4. Refacerea ecosistemelor-victime ale vremii nefavorabile : furtuna Klaus din 2009 a distrus 60% din padurea din Landes. Doar o parte a fost reconstruita. 
5. Protejarea micilor suprafete expuse : hazardele naturale ameninta suprafetele mici care constituie 75% din padurile franceze.
6. Sprijinirea unui centru de putere economica : sectorul padure si lemn reprezinta 450 000  locuri de munca non-relocabile.
7. Participarea la o tranziti energetica durabila : pomul poate participa la o tranzitie energetica prin gestionarea durabila a padurilor.
8. Mizarea pe potentialul bio-inovatiilor : tara noastra poate deveni un campion al bio-inovatilor din lemn.
9. Garantarea diversitatii spatiilor : Franta detine 126 tipuri de copaci, chei principale ale sustenabilitatii padurilor.
10. Conservarea serviciilor ecologice esentiale : copacii fac ca serviciile de zi cu zi sa fie indisepensabile  cetatenilor nostrii.
 
« Din punct de vedere al mediului, plantarea speciilor diferite de copaci  permit conservarea serviciilor ecologice esentiale pe care le facem pentru padure si dezvoltarea biodiversitatii forestiere pe care o adaposteste », afirma Stéphane Hallaire, presedinte al Actiunii de Reimpadurire. « De asemenea, perpetuarea utilizarii sociale a padurii constituie in fiecare an un loc recreativ de agrement pentru milioanele de francezi », adauga ea.

 
REIMPADURIREA, O INITIATIVA DURABILA PENTRU SOKONE
Parcela din Sokone este situata in Senegal, la 200 km sud de Dakar. Plantarea diferitelor specii de copaci variaza, in conditii optimizate si implementate pe termen lung va permite dezvoltarea economica, sociala si ecologica profitabila satenilor socés (grup etnic in Senegal care practica limba socé).
 
Fiecare copac e replantat pe terenurile populatiei locale. Ei sunt singurii beneficiari si se observa cum conditiile lor de viata se imbunatatesc semnificativ datorita produselor obtinute in urma exploatarii arborilor (fructe, miere…)
si avantajelor gestionarii inteligente a reimpaduririi (lemn de constructie, lemn de foc, paduri imense). Evolutia conditiilor de viata care rezulta, consolideaza coeziunea sociala.

 
UN EXEMPLU DE PROIECT AL ACTIUNII DE REIMPADURIRE
Datorita donatiilor voastre, copacii sunt plantati pe terenurile satenilor. Partenerul nostru local, SOPREEF, ajuta satenii in formarea plantatiei si la intretinerea copacilor. Alegeti copacii vostrii care actioneaza in favoarea reimpaduriirii din Senegal.
1. Plantarea de garduri vii permite protejarea culturilor agricole de catre vreme si animale.
2. Plantarea copacilor resistenti permite restaurarea terenurilor degradate. Habitatul natural si deci, biodiversitatea animala si vegetala, este de asemenea, restaurata. Populatia locala poate, din nou, beneficia de medicamente naturale oferite de natura.
3. Taierea plantatiilor de lemn permite furnizarea lemnului catre sateni. Padurile au fost destinate cresterii rapide si mai multor servicii pentru constructie, fabricarea gardurilor vii, utilajelor si mobilierului… sau pentru a usura viata de zi cu zi a femeilor din Sokone care, de exemplu, parcurg mai multi km pentru a gasi lemne de foc pentru a gati.
4. Plantarea copacilor ornamentali in apropierea caselor fac umbra.
5. Plantatia pomilor fructiferi permite producerea fructelor pentru sateni. Locuitorii se hranesc si beneficiaza de o alimentatie diversificata. Ei recolteaza in mode gal o parte pentru a genera profituri suplimentare. Acest lucuru imbunatateste in mode vident conditiile de viata ale ale satenilor din Sokone.

 
O GESTIONARE CONTROLATA A AGROFORESTERIEI
Actiunile coordonate si adaptate la constrangerile locale aduc beneficii de mediu, economice si sociale :
- Proiectul de reîmpădurire a fost implementat de un ONG local selectat. Experții din Kinome au ajutat proiectul si i-au asigurat viabilitatea, pe baza unor criterii stricte.
- Specie de copaci sunt selectate in conformitate cu conditiile pedoclimatice locale, respectand nevoile satenilor. Ei sunt cei care decid ce specie vor sadi pe terenurile lor.
- Plantele au fost sadite in prealabil intr-o pepiniera capabila sa le optimizeze dezvoltarea si cresterea duratei de viata.
- Satenii constientizeaza problema reimpaduririi.
- Satenii sunt instruiti in intretinerea și valorificarea copacilor plantati. Aceste activități si implicarea locala reprezinta cheia unui proiect de succes de durata.
- Echipamentul necesar pentru cultivarea arborilor, recoltarea lor si valorificarea produselor recoltate au fost furnizare de catre sateni.
- Bun functionare a proiectului este monitorizata pe mai multi ani pentru masurarea benificiilor. Plantele care nu supravietuiesc sunt inlocuite.

 
MISIUNE LOCALA – IMPACT GLOBAL
In general, reimpaduriere este in favoarea climatului:
- Copacii purifica aerul si provoaca umiditatea din aer
- Padurile contribuie la scaderea temperaturii
- Padurile participa la producerea oxigenului
- Padurile permit stocarea dioxidului de carbon (CO2) in timpul procesului de crestere a copacilor
- Padurile imbunatatesc precipitatiile in zone secetoase (elibereaza in atmosfera cantitati importante de apa care formeaza nori si ploaie peste tot in lume).
- Padurile favorizeaza biodiversitatea si intervine in mentinerea echilibrului naturii.

 
PROTEJAREA BIODIVERSITATII ESTE DATORIA NOASTRA!
Interactiunea si interdependenta noastra cu natura trebuie sa fie implicate cu buna functionare si nu poate ocoli gestionarea reimpaduririi inteligente.
- Reimpadurirea permite crearea spatiilor de locuit pentru speciile vegetale si animale pe cale de disparitie.
- Padurile planetei gazduiesc mai mult de jumatate din biodiversitatea terestra si in fiecare zi sunt descoperite specii noi ! Sa le protejam.

 
LACATELE SPERANTEI
Gama de lacate Thirard Green Adventure a fost gandita in cadrul unei colaborari cu Reforest’Action care ofera solutii pe termen scurt si pe termen lung. Daca situatia este riscanta / ingrijoratoare si nu este inca ireversibila, actiunile desfasurate de partenerul nostru ne arata ca inca este speranta. Pe de alta parte, daca efectele despaduririi se cunosc, solutiile sunt de gestionare ecologica si socio-economica, responsabile pentru protectia padurilor existente impreuna cu alte programme dedicate prezervarii copacilor plantati care amelioreaza conditiile de viata ale populatiei locale.
 
Cu Reforest’Action, a planta un copac insemna mai mult decat un gest simbolic, este un simplu act de speranta pentru generatiile viitoare. Ca si comparatie, nu este nevoie sa se planteze sau protejeze 15 miliarde de copaci, sunt necesari doar 2 copaci de persoana pentru a reveni la o suprafata forestiera identica celei din 1950. Impreuna cu Green-Adventure si dupa Reforest’Action,, Thirard a produs lacatele sperantei…

 
CONSILIUL DE ADMINISTRARE AL PADURILR
FSC(Forest Stewardship Council) este o marca ecologica care cerifica ca produsele sunt eliberate si beneficiaza de o gestionare ecologica adaptata, social benefica si in mod economic viabila conform Conventiei de la Rio. Certificarea FSC garanteaza de asemenea ca ambalajele Aventura sunt produse de paduri, oferind o gestionare responsabila cu specifictii clare, precise, transparente supuse verificarii. Sistemul de certificare FSC este bazat in sfarsit pe un sistem de urmarire permanenta in identifiarea lemnului si produselor derivate utilizatela fabricarea ambalajelor Aventura