img img img img

Blue Expedition Med

STOP PLASTICULUI IN MARE
Expeditia MED (Mediterana in pericol) se ocupa de colectarea datelor stiintifice pe mare, si, de asemenea, de crearea unei retele de cercetare pentru mobilizarea si protejarea biodiversitatii marine. In plus, actioneaza impotriva raspandirii deseurilor in mare.


CAND MAREA ESTE LA ULTIMA SUFLARE
Marea are un rol fundamental in reglarea mediului ecologic (climat mondial, absorbtia carbonului si eliberarea exigenului) si social ( sursa vitala de hrana, extractia de minerale pretioase si resurse energetice, circulatia comerciala, locuri de munca).

De atata timp am  ignorat aspectele negative ale activitatii noastre si unele zone sunt poluate : mediterana ste considerata una dintre cele mai poluate mari iar unele cauze ale poluarii inca nu au fost identificate.

Sunt destule solutii simple pentru eradicarea acestui fenomen si un drum lung de parcus impreuna cu Blue Adventure si Expeditia MED pentru lupta cu deseurile care se tot aduna si pentru protejarea vietii marine.


1 MILLION DE CLICK-URI PENTRU SALVAREA MARII MEDITERANE
 Pentru a suna sirena si de a alertaasupra riscurilor nocive care pandesc deasupra marii si sunt un pericol, Expeditia MED a lansat o petitie prin care a strans 30 000 semnaturi. Dar nu este suficient.  Semnati aceasta petitie pentru a face auzite rezultatele cercetatorilor.

« Impactul microdeseurilor ( forma fragmentata a deseurilor plastice si microbilelor din industria plastica) este probabil sub estimata.  Plasticul dezintegrat in micro-fragmente poate fi absorbit de fauna marina. Resturile se amesteca cu planctonul : care vor fi coonsecintele pe termen lung ?

UN PROGRAM PEDAGOGIC
Conservarea patriminiului comun al Marii Mediterane incepe prin constientizare. Pentru a face asta, Expeditia MED a propus initiative pedagogice care contin cateva formule simple pentru marile schimbari :
Plasticul FSC = Otrava pentru ecosisteml marin
* FLOTABILITEA plasticului chiqr dqcq un numqr mqre de specii mqrine se hranesc la suprafata.
* ASEMANAREA plasticului transparent in culori, cu forme pe care animalele sa le confunde cu pesti mici, meduze, sau cefalopode care traiesc la suprafata. Acesta fac rau pradatorilor marini.
* DURABILITATEA plasticului care se degradeaza in ani in timp ce nici un organism nu este capabil sa degradeze plasticul.

Formula celor « 3 R »

* LIMITAREA : Comertul oferea adesea obiecte ecologic si economice
* REFOLOSIREA : favorizeaza refolosirea obiectelor si le inlatura pe cele de unica folosinta (farfurii ; pahare, saci de plastic, ambalaje)*
* RECICLAREA : Taxele de reciclare sau valorizare a plasticului sunt prea mici (aproximativ 20% din masele plastice sunt reciclate in Franta).


INITIATIVE 2013
Este stabilita o expozitie in Franta care va permite cumunicarea in mai multe institutii : scoli, universitati, asociatii, colective, evenimente … O conferinta globala prezentata de Bruno Dumontet, sef al expeditiei si fondator al proiectului Expeditia MED, permite in paralel sensibilizarea publicului prezentand problema plasticului in ocenele lumii si Marii Mediterane.


 TRANSPORTUL TERESTRU
In fiecare an, o echipa a xpeditieti MED urmeaza pep amant initerariul campaniei maritime pentru a sprijini organizatiile partenere din tara, pentru a face cunoscuta munca cercetatorilor pe mare si pentru a pregati reintalnirea cu nava expeditiei. cursurile escalelor, evenimentele, reintalnirile, dezbaterile, actiunile si conferintele sunt organizate si mediatizate in colaborare cu asociatiile partenerilor locali.

RETEAUA DE TRANSMISIE
A fost tesuta o retea de parteneri pentru a a transmite actiunile si mesajele expedititi in tarile Mediteranei si pentru a ii face sa colaaboreze in diferite moduri la expeditie. « Favorizand schimburile intre asociatii si spiritul de fraternitate intre oameni, legaturile dintre Franta si tarile riverane se consolideaza in jurul mediului inconjurator… Pe termen lung, drumul expeditiei in bazinul occidental, adriatic si oriental se vrea a fi simbolul unei implicari necesare al tarilor de pe coasta, pentru protejarea Mediteranei », Bruno Dumontet, sef al expeditieti si fondator al proiectului Expeditieti MED.

UN PROGRAM STIINTIFIC
Actiunea stiintifica pe mare incepe in fiecare an prin colectarea  informatiilor de anvergura.
 Probele preluate de echpele expeditiei folosesc unui program stiintific care are 2 componente :

FLUXUL DE DESEURI : Studiaza poluarea Mediteranei prin microdeseuile de plastic care se acumuleaza, abundenta si pericolul lor.

Acest studiu a arata deja ca 300 miliarde de microdeseuri plutesc pe o duprafata de 10-15cm de apa care se varssa in mare. Aceasta poluare aproape invizibila este foarte aproape de a intra in lantul alimentar…
- Studiul asupra impactului POP (poluanti organici persistenti)  si alti poluanti chimici arata ca polietilena, polipropilena si polifenolii utilizati in deseuri pot fi transferati in faua si pot afecta organismele marine…
- Cuantificarea si masurarea prezentei plasticului la suprafata, este unul dintre « etajele » compartimentului planctonic.
- Realizarea unei harti a micro plasticului care pluteste pe mare
Identificarea zonelor din apa cunoscute pentru hrana pe care o ofera animalelor marin. Deseurile plastice sunt nefaste pentru biodiversitatea marina.
- Elaborarea unui model eco-marin de transport din curenti, pentru a intelege, cuantifica si prezice miscarea agregatelor, deseurilor, petelor de petrol sau roiurilor de meduze . Modelul este foarte util pin domeniul ecologiei marine.

COMPONENTELE BIODIVERSITATII : studiile eroziunii diversitatii biologice si perturbarile ecologice actuale,  leaga poluarile si schimbarile climatice.

Obiectivul este de a intelege mai bine speciile inainte de a le imbunatati protectia.
- Contributia la intelegerea intepaturilor roiurilor de meduze (Pelagianoctiluca) in timp ce comunitaea stiintifica obseva semnul unui dezechilibru in ecosistemul marin mediteranean
- Contributia la validarea unei metode de identificare a cetaceelor acustice, procedeu inovator, non intruziv si respectuos al animalelor a fost dezvoltat de de unul din laboratoarele programului (LSIS). Numeroase specii de cetacee sunt amenintate.

- Studierea pestilor lanterna (Myctophidés) care ocupa un loc important in ecosistemul marin la nivel mondial. Ei sunt hrana tonilor, pestilor spada, pasarilor si mamiferelor marine. Ingerarea plasticului de catre acesti pesti a fost facuta public de mai multe campanii stiintifice in Atlantic decat in Pacific si este important de a evalua, in mediterana in ce masura microdeseurile sunt ingerate de acestia considerati « bio-indicatori » si plasati pe o pozitie centrala intr-un lant alimentar scurt.

- Contributia la un studiu genetic al populatiei de cytoseire, alge care formeaza « padurile » marine reprezinta un adapost si hrana pentru numeroasele specii de pesti de pe coasta. anumite specii de cytoseire sunt amenintate
- Studiul rolului ecologic a unei meduze numita Siponophore, veriga importaanta din lantul alimentar mditeranean

- Descrierea diversitatii planctonului in timp ce au fost inventariate speciile de plancton si variabilitatea lor in diverse regiuni al bazinului occidental din Marea Mediterana.
- Contributia la studiul diversitatii planctonului de suprafata  care va fi implementata pentru realizarea studiului microdeseurilor. Interfata dintre aer si mare si primii centimetri de suprafata constituie un habitat particular mai putin cunoscut si este locul de intalnire al diverselor materiale organice si inorganice.
* Cercetarile sunt efectuate de laboratoarele partenere pentru masuratorile si esantioanel prelevate din mare.


LACATELE MARII
Gama de lacate Blue Adventure de la THIRARD vine din dorinta noastra de a proteja marea. Indragostiti inveterati ai acestui patrimoniu natural, am paricipat incepand cu 2000 la numeroase regate. Valorile de curaj si altruism, tenacitate si umilinta  fac ca aceasta forta a naturii sa ne inspire munca. Lacatele Blue Adventure reprezinta aceasta forta linistita si implicarea noastra pentru apararea marelui albastru. Lacatele marii arata atasamentul nostru profund si dorinta noastra de a ne angaja la protejarea marii Mediterane.


Daca putem spune ca padurile sunt plamanii omenirii, de asemenea putem spune asta si despre marile care acopera planeta. Primul plaman al planetei, oceanul constituie mijlocul natural prin care oceanul elibereaza oxigen prin vegetatia marina, mai mult decat padurile. Lacatele marii, Blue Adventure sun un ajutor indispensabil pentru apararea marelui albastru impreuna cu initiativa Expeditiei MED.