img img img img

De la extrem la extrem

 

AVENTURA LA EXTREM
A fi un aventurier extrem nu insemna numai explorarea inaltimilor sau a face un salt de la 39 000 m altitudine. Insemna de asemenea ascultarea lumii care ne inconjoara, observarea schimbarilor si intelegerea modului sau de functionare, martor al intalnirii naturii cu oamenii, impartasirea aventurii, a alarma despre schimbarile care intervin in mediul nostru, a fi altruist fara a aduce atingere integritatii oamenilor. Insemna in cele din urma a avea valori ca angajamentul, depsirea pe sine din respect pentru lumea in care traim.

 PUNCT DE PLECARE : KAMTCHATKA
 Peninsula din partea de est a Siberiei de-a lungul Marii Bering si vecina cu Oceanul Pacific. Linda a petrecut 2 luni din plin in Tchouches, cu pastorii de reni  pe care i-a insotit in transhumanta in tundra. Trebuie sa mearga 600 km  in ritmul turmei de 2 000 reni pentru a ajunge la Marea Bering.
 

Renii merg din instinct pentru a se hrani cu sare iar locuitorii ii escorteaza pentru a ii proteja de lupi si ursi. Linda va trai in ritmul renilor si in traditia locuitorilor, intr-o regiune salbatica inca neexplorata. Kamchatka, biodiversitate protejata, patrimoniu etnic formeaza regatul popoarelor nomade.

* Renii le ofera tot ce au nevoie pentru a trai : carne, pielea este utilizata la confectionarea hainelor, articole menajere iar grasimea serveste drept sursa de iluminat.


 

EXTREMITATEA ORIZONTULUI, ALASKA

Dupa ce a traversat insulele, un pod natural intre Rusia si America, Linda continua aceasta aventura in Alaska. Un traseu de 825 km care separa Anchorage de Hainse, in care singurul companion este bicicleta. Linda va descoperi peisaje somptuoase, alaturi de fauna si flora protejate, dar pana cand ?

Alaska este un teritoriu imens de peisaje in devenire cu vulcani activi, munti care arata spre aurora boreala, strabatuta de 3 000 cursuri de apa, 3 milioane lacuri si ghetari care acopera 41 000 km2 care produc iceberg-uri… Padurile boreale lasa uneori loc privelistelor desertice.
De la tundra la taiga exista o biodiversitate foarte bogata. Locurile au flora impresionanta si fauna foarte importanta cu 1 000 specii de animale, 400 pasari (vulturul plesuv, vulturul de aur …). Atat fauna cat si flora sunt protejate in rezervatii naturale si in parcurile inscrise in lista patrimoniului mondial al umanitatii (Referinta : «Natura Alaska, pe piesta pionierior», Geo 2006.


 

O PROVOCARE SPORTIVA : traiasca unicitatea naturii

600 km de parcurs in stele din Kamchatka pentru a ajunge la Marea Bering si 825 km cu bicicleta prin frigul Alaskai… Peisaje minunate se regasesc in natura. Linda Bortoletto a parcurs extremele in autonomie totala si noi am impartasit aventura sa Raid.

O AVENTURA UMANA : in mijlocul nomazilor
« Este actoul unei aventuri umane in mijlocul nomazilor si in accelasi timp concurand in salbaticia patrimoniului cultural » Linda Bortoletto. La Kamchatka si in reitmul transhumantei renilor, Linda va participa din plin la viata in camp iar noi vom descoperi un popor de nomazi traditionali : tchoutches.


 

 

A MERGE MAI DEPARTE INSEAMNA A SE REGASI MAI BINE
Descoperindu-se pe sine, se poate spune ca este regasirea celor care traiesc profund . Ea a renuntat la tot pentru a-si urma visul. Linda a detinut un post de capitan de jandarmerie apoi a fost functionar la Ministerul Bugetului, pana in momentul in care « Calea urmata trebuie sa fie ca ca o dovada »

 


 

MOTIVATIA DE A FI AVENTURIER : LINDA BORTOLETTO

« Expeditia – De la extrem la extrem- s-a nascut din 3 dorinte :
Dorinta de a se izola in mijlocul naturii
Dorinta de a trai printre oamenii care conserva natura dar si traditiile lor culturale
Dorinta de a simti din plin forta naturii care reiese din paduri, reief, oaceane si paduri…
Obiectivul meu : "Sa-mi trasez propriul drum si a simti din plin ce este natura pentru om". Nu incearca doar sa calce pe urmele marilor exploratori , ca Vitus Béring, a observa fauna in propriul mediiu sau de a descoperi originile si traditiile oamenilor. Este vorba de a trai aventura si a exista. Este vorba de a urma visele si trairea propriului


 

LACATELE EXTREMULUI
Gama de lacate Thirard Raid-Adventure a fost conceputa pentru a veni in ajutorul aventurierilor, purtatori ai valorilor ca angajamentul, deschiderea catre lume si respect pentru mediu. Noi toti trebuie sa urmam provocarile si sa ne trasam propriul drum in viata. Pentru a raspunde acestei provocari, trebuie sa ne construim baze solide, sa beneficiem de resursele necesare, sa urmam provocari si cu care se confrruta aventurierii extremului.
Dar traim de asemenea, in interdependenta cu lumea care ne inconjoara. Trebuie sa ne unim propriul drum cu al altora respectand planeta mama. Trebuie gasit un echilibru in intregul sistem care este din ce in ce mai mult globalizat Raid-Adventure se inscrie cu totul in aceasta provocare.


Thirard, care se afla in toata Europa, poarta acest spirit de aventurier pentru dezvoltarea tuturor activitatilor sale.
Lacatele extreme exista, de asemenea, pentru a dezvalui aventurierul extrem care exista in voi !