img img img img

Stiri despre Blue Adventure

 

03 IULIE 2014
THIRARD sprijina ziarul mondial fara saci de plastic
Poluarea ocazionala prin poliferarea sacilor de plastic ameninta numeroase specii de animale. Sacii in plastic reprezinta un dublu dezavantaj de a fi putin biodegradabil si de a se dispera usor in bataia vantului si a curentilor. Ei ar putea fi usor inlocuiti cu saci reutilizabili si reciclabili. Centru national de informare asupra deseurilor (Cniid) au remarcat ca actiunile impotriva utilizarii sacilor de plastic se inscriu intr-o logica de reducere a deseurilor impreuna cu necesitatea modificarii obiceiurilor noastre de consum.

  

21 MAI 2014
CANNES 2014 :  Frumusetea sau cosul de gunoi !
Avanpremiera castigatorilor celui de a 64 festival de la Cannes, Expeditia MED si laboratorul destinat cercetarii stiintifice din mijlocul marin, a avut tristetea/nefericirea sa acorde premiul poluarii pentru marea-tomberon in Mediterana, pentru recipientul mizeriei comunitatii Nice-Côte d'Azur din largul Saint-Jean-Cap-Ferrat.

In timp ce stelele in smoking calca pe covorul rosu, la baza /sub scarile  palatului se acumuleaza deseuri purtate de un rau subteran, inainte de  fi aruncate in Mediterana.
 

 


 

12 MAI 2014
Appel la voluntarii eco pentru aa depista deseurile plastice
In timp ce francezii au descoperit ca noi aruncam gunoiul in ocean, Expeditia MED lanseaza apelul catre voluntarii eco pentru campania de toamna 2014 : Programul stiintific se axeaza pe aceasta poluare de deseuri plastice si are noi protocoale. O campanie de prelevare si colaborare cu cercetatorii si asociatiile partenere (Franta, Spania, Gibraltar, Algeria, Tunisia, Malta, Italia)

 

 


 

04 MAI 2014

LABORATOARELE NOASTRE Citoyen lanseaza apelul 2014 catre voluntarii eco solidari . Fotografii de Alberto Romeo/Marine Photobank

 

 

 


27 MARTIE 2014
Oceanele si marile sunt bolnave si vomita deseurile noaste de plastic…
Ambitia de a face din Franta un stat exemplar in materie de recucerire a biodiversitatii este un angajament al presedintelui Republicii inceput la conferinta mediului in 2012. Obiectul proiectului este de a reinno, de a stabili noi principii fundamentale, viziunea biodiversitatii, serviciile pe care le ofera omului si principiile actiunii care permit protectia si restaurarea sa.


25 FEBRUARIE 2014
Multumiri voluntarilor eco ai Expeditiei MED
Expeditia MED arata munca de cercetare in onoarea Hawaii cu ocazia marelui congres oceanografic mondial. Gaby Gorsky, directorul observatorului oceanologic din Villefrance asupra Marii prezinta un studiu bazat pe prelevarile campaniei 2013.
Multumim voluntarilor eco : Ati facut progrese in stiinta si mediu inconjurator cu Expeditia MED .


30 IANUARIE 2014
Un acord  asupra viitorului subventiilor pentru pescuit. Astazi, Consiliul Pescuitului din Uniunea Europeana si Parlamentul European au incheiat un acord despre viitorul fondurior europene pentru afacerile marine si pescuit (FEAMP).  FEAMP va debloca in jur de 6,5 miliarde de euro intre 2014 si 2020 pentru a sustine sectorul pescuitului si politicile maritime in EU. Va contribui la crearea unui cadru a politicii comune de pescuit (PCP) si a obiectivelor sale, pentru a opri pescuitul excesiv si de a restabili stocurile de peste.
« Acordul final intre Parlamentul european si Consiliul de Pescuit asupra viitorului subventiilor de pescuitului in UE, nu are un rezultat fix. (…) Intareste in mode gal dispozitiile care permit sa suspende alocarea financiaara beneficiarilor individuali si statelor membre care nu respecta normele politicii comune a pescuitului » declara Stéphan Beaucher, consilier politic pentru Ocean in 2012.


15 IANUARIE 2014
Plasticele OXO in cosul de gunoi
Un mic tur de observare a distributiei in Franta a permis descoperirea unei situatii dezastruoase. Mai mult de 90% din saci de unica folosinta prezentati ca fiind biodegradabili sunt facuti de « oxos » mai mult sau mai putin mascati ca fiind « biodegradabili ». Acesti saci de plastic despre care suntem mintiti ca se fragmenteaza nu sunt deloc biodegradabili, au fost iterzisi de Arnaud Leroy in numele precautiei.

Acesti saci stau la originea miliardelor de deseuri care polueaza mediul marin.

09 IANUARIE 2014
O consultare european sub asteptarile sale
Raportul parlamentar al deputatului  Arnaud Leroy arata relevanta unei consultari lansate de Bruxelles asupra obiectivelor de reducere a deseurilor. Riscand sa nu le respecte, el propune mai multe limite.


10 DECEMBRIE 2013

20 kg de plastic in stomac
Este ziarul argentinian care anunta vestea trista : la 11 noiembrie 2013, un casalot de 14 m lungime si care cantareste 50 tone, a fost descoperit esuat pe plaja de pe coasta olandeza Helling (Pays-Bas). Cetaceea a fost supusa unei autopsi care a aratat ca a murit din cauza a 20 kg de plastic !

04 OCTOMBRIE 2013
Film din cadrul etapei/rundei/manecii
Recordul de buzunar, Éric Defert si Pierre-Yves Durand, isi finalizeaza proiectul. Vor sa editeze mai intai imaginile surprinse. Vor prezenta apoi imaginile in scoli pentru a incuraja elevii sa isi urmeze visurile. Visurile, dorinta proiectelor si u dram de nebunie ii caracterizeaza pe cei doi capitani.


29 SEPTEMBRIE 2013
Mainile capitanilor gravate in bronz
In cinstea recordului lor de traversare a Marii Manecii, Éric Defert si Pierre-Yves Durant si-au lasat amprentele pe o placa de bronz, in portul Brest, alaturi de alti detinatori de recorduri. O ceremonie in onoarea celor 2 capitani care, la sfarsitul anilor 80, au batut si stabilit 24 recorduri cu punct de plecare sau sosire la Brest, traversand singuri, in ambarcatiunile de o persoana  (monocoques ) sau mai multe (multicoques), inregistrand recorduri in Atlantic sau inca al turului lumii.

Alti marinari care dupa mai mult de un an si—au lasat amprentele, sunt Loïck Peyron, detinator actual al trofeului Jules Verne in 45 zile (turul lumii cu echipaj), Francis Hoyon, Florence Arthaud, Philippe Monnet, Robin Knoxx-Johnston, castigator al Jules Verne in 1994 impreuna cu Peter Blake, Bernard Stamm, Eric Defert si Franck Cammas.

27 SEPTEMBRIE 2014
Recordull lumii pentru traversarea Marii Manecii in catamaran
Plecand ieri dimineata din Plymouth din Angleterre, Pierre-Yves Durand si Eric Defert au intrecut recordul traversarii Marii Manecii in catamaranul sport. Dupa formula lor 18, cei doi navigatori au pulverizat recordul in 6h si 57 minute si 20 secunde. Au avut conditii perfecte cu vantul din est (37 km/h)/

Cei doi marinari anticipat fiecare val, fiecare adiere a vantului si au reglat vela. Pentru recordul de buzunar,  Éric Defert si Pierre-Yves Durand isi vor finaliza proiectul :  vor edita rapid imaginile surprinse pe traseu si le vor prezenta in scoli.

PAGINA OCEAN ADDICT
PROBLEMELE/PROVOCARILE CATAMARANULUI

27 SEPTEMBRIE 2013
Impresiile capitanilor inaintea plecarii
« Avem la bord un GPS care ne da viteza actuala si medie pe care o avem. Trebuie sa ne reglam organismul si sa ne hidratam. 7 ore in acelasi bord inseamna mult timp, trebuie sa anticipam crampele i durerile care pot aparea  in urma statului in aceeasi pozitie. »
« Vom prezenta imaginile in scoli pentru a-i indemna pe copii sa isi urmeze visurile. Sa dam sens, sa transmitem emotii, povesti si de asemenea, pentru noi este importanta provocarea in sine».


27 SEPTEMBRIE 2013
Tentativa de reccord de a traversa Marea Manecii in Catamaran
Cei doi navigatori, Eric DEFERT si  Pierre Yves DURAND, au trecut in aceasta dimineata linia de start la ora 8 si 45 minute si portul Plymouth si au pornit in tentativa lor de record de a traversa Marea Manecii in catamaranul sport (nelocuibil). Pentru a reusi, trebuie sa ajunga la Roscoff (200 km) in mai putin de 75 si 42 minute.
La bord, atmosfera este umed ! Fiecare val trebuie negociat, fiecare rafala de vand aticipata si reglata vela. Ambii marinari stiu ca nu sunt imuni la problemele mecanice !